Kennismaken met: Dave de Groot

Heb jij wel eens te maken gehad met het MKB Fonds Drenthe? Dikke kans dat je Dave gezien of gesproken hebt. Dave is investment manager en gezicht van het eerste uur voor MKB Fonds Drenthe.

“Ik werkte destijds, in 2014, bij een bank. Jarenlang heb ik in het bankwezen gewerkt. Altijd aan de zakelijke kant, ik deed ook veel acquisitie. Eerst bij de minder grote klanten, maar later voor klanten die echt een flinke omzet draaien.”

Tot hij in 2014 werd gevraagd door de NOM
De provincie Drenthe had dit fonds in het leven geroepen omdat banken na de crisis minder makkelijk geld uitleenden. De provincie wilde de economie in Drenthe op deze manier een impuls geven. De NOM werd partner en ging dit externe fonds beheren. “Er was nog helemaal niks destijds, alleen geld, een logo en een investeringsreglement. Ik ben echt vanaf de start begonnen.”

Of die beslissing snel gemaakt was is hij duidelijk in
“Jazeker! Het nadeel bij de bank was dat ik ondertussen helemaal niet meer met de ondernemer zelf in gesprek was. Altijd met de directie, of degene verantwoordelijk voor de financiële zaken. Meestal was dat niet eens degene die beslissingen mocht nemen.” Het échte contact was verdwenen.

En dat is nou net waar hij nu de meeste energie van krijgt
“Ik spreek nu zoveel mensen die enthousiast zijn en mooie plannen hebben! In allerlei verschillende branches. Daar krijg ik zelf natuurlijk ook energie van.”

Hoe werkt het dan, zo’n aanvraag?
“Meestal komt een aanvraag onze kant op. Ik doe dit werk samen met Emmy en bij elkaar hebben we een enorm netwerk. Mensen weten ons inmiddels wel te vinden dus. Na het eerste contact over een aanvraag gaan we in gesprek met de ondernemer. Als we denken dat het past, maken we een voorstel. Dat voorstel moet nog wel eerst langs de Investeringscommissie. En uiteraard stellen we voorwaarden op. Als we denken dat de puzzel te leggen is, gaan we met elkaar in zee.”

En dan is het klaar?
“Zeker niet! Ten eerste is het supergaaf om te zien dat de dromen van de ondernemer werkelijkheid kunnen worden. Daar doen we het voor hè. Maar we zijn zeker nog een paar jaar betrokken, in ieder geval voor zolang de overeenkomst duurt. Meestal is dit een jaar of 5/6. Je bent dan dus nog niet van me af, haha.”

En wat nou als jullie nee zeggen?
“Dat komt inderdaad wel voor. Maar het betekent nooit dat we helemaal niet kunnen helpen. We helpen ook met onze kennis. En ons enorme netwerk waarmee we je kunnen koppelen aan partijen die je weer verder kunnen helpen.”

Gewoon bellen!
“Mijn advies is dus ook: zit je in Drenthe en heb je mooie plannen? Bel gewoon! We kunnen altijd met elkaar in gesprek. Als ik je niet met geld kan helpen, dan wel met kennis, ideeën of contact met iemand in ons netwerk. Je wordt er altijd beter van!”

Dave de Groot
Investment manager MKB Fonds Drenthe
06-55707967
groot@mkbfondsdrenthe.nl

Doe de financieringscheck