STARil: luchtreiniging met droge hydroperoxide

“Eigenlijk zou ik het rustig aan gaan doen”, vertelt Lambert Bouwmeester van STARil. “Ik zat al jarenlang in de wereld van koelen en vriezen, maar ik had besloten een stapje terug te doen. Dat liep even anders, haha.”

Telefoontje uit Amerika

Het bloed kruipt waar het niet kruipen kan. Lambert is al zijn hele leven ondernemer en toen hij werd gebeld door een kennis in Amerika was hij meteen getriggerd. “Zij vertelde mij over een techniek waarmee je lucht kunt reinigen. Dat werd al gebruikt bij o.a. de NASA en United States Department of Defense. Maar ze wilden ook heel graag een salesnetwerk in Europa. Of ik dat wilde doen. Ik vond het zó interessant dat ik daar ‘ja’ op heb gezegd. Maar wel op voorwaarde dat ik een licentie zou krijgen om de techniek hier toe te passen, en dat ik het zelf mocht ‘branden’. Alleen doorverkopen zag ik niet zitten. Ze gingen akkoord en het nieuwe avontuur begon!”

De techniek: denk aan luchtsoldaatjes die alle ziekmakers vernietigen

STARil: luchtreiniging met droge hydroperoxide

Hoe werkt de luchtreinigingstechniek?

“Afgelopen oktober is STARil officieel opgericht. Met een knipoog naar de sterren in het logo van Europa. En het woord ‘steriel’. Hoe de techniek werkt? Om het simpel uit te leggen: we gebruiken een catalysator die de lucht reinigt met droge hydroperoxide. Je kunt het zien als luchtsoldaatjes die alle ziekmakers kapot maakt. Niet alleen covid wat nu erg speelt, maar alle (griep)virussen. Nu dus vooral gebruikt in Amerika bij de grote overheidsinstellingen. Maar ik help de techniek commerciëler te maken. Het is namelijk ook heel interessant voor ziekenhuizen, bedrijven, instellingen, scholen, praktijken en huishoudens.

En nu: verkopen maar!

“Was dat maar waar, want het is een traject van de lange adem. We kunnen niet ‘zomaar’ beginnen met verkopen. Het onderzoek wordt allemaal in Amerika gedaan. Hier willen we starten met testen bij een instelling of school. En we hopen dat we vanaf oktober serieus kunnen gaan verkopen. Gelukkig is de markt nog erg jong. We hebben wel concurrentie van bijvoorbeeld Philips, AEG en Electrolux, maar zij gebruiken een techniek waarbij je vaak de filters moet vervangen. Bovendien voornamelijk voor ‘klein’ gebruik. We denken dus dat we een serieuze kans maken de markt te veroveren.”

Hoe heb je de financiering geregeld?

“We hadden zeker financiering nodig om op te starten. Ik kende Dave al en ik heb hem gebeld om eens mee te denken. Het MKB Fonds Drenthe vond het een heel interessant plan, zeker omdat het de werkgelegenheid in Drenthe oplevert en we ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans willen geven. Die samenwerking was snel beklonken! Waar we over een aantal jaar staan? Over 3 jaar zijn we marktleider. We zijn enorm gegroeid en de productie vindt dan inmiddels plaats in Nederland of Europa. Of meerdere plekken. En we leveren voor meerdere toepassingen. Ik zie veel kansen in bijvoorbeeld de foodsector. Kortom: to be continued!”

Meer informatie over STARil vind je op staril.eu/nl

Zelf op zoek naar financiering?

Benieuwd of het MKB Fonds Drenthe ook iets voor jou kan doen? Neem gerust en vrijblijvend contact op!

Doe de financieringscheck