QR Log maakt papierwinkel overbodig

QR Log Systems BV heeft een digitaal systeem ontwikkeld voor het loggen van brandweringsmaatregelen in gebouwen. Bent u er nog? Het zit zo. Elk gebouw dat in Nederland in gebruik wordt genomen – afgezien van voor eigen bewoning – is verplicht brandwerende maatregelen te treffen.

Afgescheiden ruimtes moeten er komen die brandvertragend werken. Maar leidingen moeten wel van het ene naar het andere vertrek. En die doorvoeringen moeten met kit of manchetten worden afgesloten, om de brandwerende werking te behouden. Wie een gebruiksvergunning wil, wie een goede verzekering wil afsluiten, moet aan die regels voldoen. Én moet dat exact documenteren en een logboek met een bouwtekening van de werkzaamheden kunnen overleggen. Een hele papierwinkel dus, die dankzij QR Log tot het verleden behoort.

Directeur René Janssens ziet grote kansen voor zijn product, omdat hij het verleden kent. ‘Wij hebben het proces teruggebracht tot een simpele handeling met langere levensduur.’ Digitaal, uiteraard. De monteur plakt een sticker met een QR-code op zo’n doorgang. Op de ontwikkelde app is de positie aan te klikken en informatie bij te leveren. De bouwtekening wordt erin geüpload. En zo krijg je een digitale plattegrond van een gebouw waarin precies staat welke branddoorvoeringen waar op welke manier brandwerend zijn gemaakt. En bovendien: een rapport wordt automatisch in PDF gemaakt.

Janssens: ‘Het mooie van ons systeem is dat de QR-code ook gebruikt kan worden voor controle. Een nieuwe huurder kan de sticker bijvoorbeeld even scannen om te zien of het in orde is. Een gebouweigenaar kan via ons systeem ook een seintje krijgen als er iets aan de hand is met één van de doorvoeringen. Als er een buis vervangen wordt bijvoorbeeld, krijgt hij een melding. Of als er een leidingbreuk is. Die gegevens worden allemaal automatisch in het logboek opgeslagen.’

Digitalisering in deze wereld is al lang gaande. Maar de hoeveelheid mogelijkheden die QR Log bij elkaar biedt, is uniek. Reden genoeg voor het MKB Fonds Drenthe om in het bedrijf te investeren. ‘Dit is een product dat prachtig door te ontwikkelen is. Voor het controleren van leidingen op legionella bijvoorbeeld. Het aantal medewerkers van QR Log gaat zeker groeien. Dat vinden wij ook van belang’, zegt Dave de Groot, Investment Manager van het MKB Fonds Drenthe.

Dat fonds verstrekt aan ondernemingen die verder willen groeien en aan startups, achtergestelde leningen. De eisen zijn vrij streng. De belangrijkste: het bedrijf moet de lokale economie verder helpen.

Doe de financieringscheck