Ferr-Tech: innovatieve waterzuivering
Afvalwaterzuivering is enórm belangrijk voor ons milieu. Enerzijds om water te hergebruiken, anderzijds om het überhaupt te mogen lozen. Om water te reinigen heb je chemicaliën nodig. Meestal meer dan één. Je hebt ook nog een oxidant nodig, een desinfectant en vervolgens een coagulant. Met Ferraat(VI) is dat verleden tijd: het is de sterktste oxidant ter wereld en daarom heb je er geen andere chemicaliën bij nodig. Bovendien is het milieuvriendelijk. Perfect, zul je denken, alle industrie aan de Ferraat(VI)!
“Dat zou je denken inderdaad”, vertelt Judith le Fèvre, mede-eigenaar van Ferr-Tech in Meppel. “Maar het probleem bij Ferraat(VI) is dat het niet mogelijk is om het stabiel en houdbaar te produceren. Om het haar kracht te laten behouden, moet het namelijk binnen enkele seconden worden toegevoegd aan het (afval)water. En dus moet het op locatie geproduceerd worden, vlakbij de waterbehandelingsinstallatie. En dit maakt het economisch heel lastig aan te bieden.”
Maar jullie hebben er iets op gevonden? “Ja! Eén van onze compagnons heeft jarenlang promotieonderzoek gedaan naar het houdbaar en stabiel produceren van Ferraat(VI). Uiteindelijk heeft hij de juiste formule gevonden. Dit is het product FerSol geworden, de vloeibare vorm van Ferraat(VI). Dit leveren we met name aan industriële bedrijven in verschillende sectoren zoals agrifood, zuivel, metaal en olie & gas. Wij zijn als Drentse startup wereldwijd de eerste onderneming die erin geslaagd is een vorm van Ferraat(VI) te produceren dat houdbaar en stabiel is. Dat opent vele deuren.”
Wij zijn er als Drentse startup als allereerste in geslaagd een vloeibare vorm van Ferraat(VI) te produceren dat houdbaar en stabiel is.
Waarom ze contact hebben gezocht met het MKB Fonds Drenthe? “Kortgezegd: we hadden werkkapitaal nodig”, vertelt Judith. “We zijn een start-up. Het opbouwen van een organisatie en het neerzetten van ons waterlab en onze productielijn kost gewoon veel geld. Nog voordat we überhaupt iets verkocht hebben. Daarbij moeten we ons verhaal goed vertellen, want dat we Ferraat(VI) houdbaar en stabiel kunnen produceren is echt nieuw voor de rest wereld.”
We hadden werkkapitaal nodig maar wilden niet meteen veel aandelen en de regie kwijtraken
“We hebben gesproken met private investeerders, die dus een deel van hun persoonlijke vermogen investeren in ruil voor aandelen. Maar de timing hiervoor klopte nog niet. We zijn groeiend, willen heel graag de regie in handen houden en hebben een duidelijke visie voor ogen. We kregen via een kennis de tip om eens met Flinc te gaan praten, omdat zij ons de weg konden wijzen naar de juiste financiering en het investor ready maken van ons businessplan. Via Flinc kwamen we bij Emmy van het MKB Fonds Drenthe terecht. Die gesprekken voelden meteen goed en dus zijn we met ze in zee gegaan.”
“Of we het MKB Fonds bij anderen zouden aanraden? Zeker! Maar let op: het is niet de goedkoopste optie. Daartegenover staat dat je zelf de regie houdt. We hebben nu elke maand overleg en praten dan over ontwikkelingen, sales en bijvoorbeeld communicatie. Het contact is heel prettig, ze hebben veel ervaring en echt een netwerk dat nog wel eens van pas kan komen. Ja, wij zijn erg tevreden.”
Meer informatie over het innovatieve Ferraat(VI) van Ferr-Tech? Je leest er alles over op hun website. Een filmpje over de werking van Ferraat(VI) vind je op hun LinkedIn profiel.
Zelf op zoek naar financiering?
Benieuwd of MKB Fonds Drenthe ook iets voor jou kan doen?
Andere artikelen
Lees meer artikelen over ondernemen in Drenthe