Horeca-ondernemer na corona

Het perspectief is goed

* De gesprekken vonden plaats in mei. Op 5 juni werden de regels voor de horeca versoepeld.

Familiebedrijf

Al sinds mijn 16e zit ik in de horeca. Met mijn vrouw ben ik 23 jaar geleden begonnen met La Brochette, een dagzaak in de hoofdstraat van Hoogeveen waar mensen terecht kunnen voor koffie, gebak, een broodje en van waaruit we bedrijfscatering verzorgen. Twee jaar geleden zijn we samen met onze kinderen begonnen met Grandcafé Marron, een grootstedelijke horecagelegenheid op het kerkplein midden in Hoogeveen. In totaal hebben we ongeveer 80 medewerkers. 

Knetterdruk vanaf het begin

Marron was vanaf het begin booming en populair in Drenthe en omstreken. Maar goed, toen kwam corona dus. Van de twee jaar dat het grandcafé open is zijn we intussen alweer bijna een jaar dicht. Het was alsof we vanuit een vliegende start met 180 tegen een boom aan reden. De hele zomer was het knetterdruk, in oktober moesten we de deuren sluiten. Van twee zaken. Dan ben je ineens aan het nadenken hoe je kunt overleven.

Bij elkaar blijven

Deels hebben we gebruikgemaakt van subsidies van de overheid. Een aantal oproepkrachten ging op zoek naar een andere baan en een aantal contracten hebben we niet kunnen verlengen. Hartstikke jammer voor het team, want je hebt intussen samen wel wat opgebouwd. Met de groep die overbleef besloten we de schwung erin te houden. Je kunt wel proberen zoveel mogelijk subsidie binnen te halen en de zaak zo lang mogelijk te rekken, maar dat was niet wat we wilden.

MKB Fonds Drenthe

Het MKB Fonds Drenthe bood nog aan dat ze met ons wilden sparren en dat hebben we ook gedaan. Je merkt dan toch dat wij als ondernemers zelf goede ideeën hebben over wat we wel en niet kunnen doen en wat we in de markt kunnen betekenen.

Maaltijdboxen

We bedachten dat met de verkoop van maaltijdboxen mensen thuis konden genieten van gerechten uit de wereldkeuken, Italiaanse gerechtjes, tapas of desserts. Een aanbod dat snel en gemakkelijk te bereiden was en goed paste in onze bedrijfsvoering. Er zijn veel boxen besteld. Winst hebben we er niet mee gemaakt, het verlies was minder groot pleeg ik dan te zeggen. En het was goede pr, mensen hadden het erover. Nu we weer tot ’s avonds open mogen zijn we ermee gestopt. Onze keuken moet gefocust zijn op het diner, met die boxen erbij is dat toch lastig.

LB Chick’n

Ook zijn we tijdens corona gestart met de verkoop van crispy chicken. LB Chick’n is een eigen dienst van La Brochette naar Amerikaans voorbeeld en nieuw in Hoogeveen. We hebben elektrische fietsen aangeschaft en zijn met auto’s gaan rijden om niet alleen de kip maar ook onze broodjes te bezorgen. Dat gaat zo goed dat we daarmee door blijven gaan.

Dienstbaar en gastvrij

Niet alleen wij, ook het personeel is uitgelaten dat we gedeeltelijk open mogen. De koks vinden het heerlijk om weer mooie gerechten op een bord te serveren in plaats van in een box, en de dames en heren van de bediening vinden het geweldig om gasten te ontvangen en hun dienstbaarheid en gastvrijheid te tonen. Dat is natuurlijk waarom we voor de horeca hebben gekozen. Om onze gasten momenten te geven waar ze naar uitkijken en achteraf over napraten.

Corona-voorwaarden

Ideaal is het nog niet. We mogen gasten op ons terras verwelkomen tussen 10 en 8. Een driegangen diner lukt dan net, vier gangen of natafelen lukt niet. Met mooi weer kunnen er op onze terrassen 150 personen zitten, maar wanneer het regent zijn we beperkt tot 50 gasten onder onze verwarmde terrasoverkapping. Dat betekent dat we continu Buienradar in de gaten houden wat het weer gaat doen. Is het mooi weer dan schakelen we snel extra mensen in, is het slecht weer dan moeten we afschalen. Dat is lastig. Terwijl we binnen zoveel ruimte hebben.

Perspectief

Het perspectief is goed. La Brochette zal weer als vanouds gaan draaien. Met Marron hebben we in het jaar dat we draaiden zoveel positieve reacties gehad dat ik ervan overtuigd ben dat het ook straks weer druk zal worden.

Doe de financieringscheck