Kennismaken met: Emmy Saimi – Roozeboom

Emmy is het gezicht van het MKB Fonds Drenthe. Vanaf 2017 zet zij zich in om ondernemers in Drenthe verder te helpen. Emmy heeft hier voor jarenlang in het bankwezen gewerkt op MKB-gebied. Maar liefst 24 jaar om precies te zijn. Aan ervaring geen gebrek dus! Maar waarom de overstap?

“In het bankwezen is er zo verschrikkelijk veel veranderd. Banken waren vroeger echt een gesprekspartner voor ondernemers. Maar dat is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend omdat er steeds meer digitaal wordt gewerkt. Ik hou van direct contact met ondernemers en de overstap naar het MKB Fonds Drenthe was dus een logische.”

Wat doet het MKB Fonds Drenthe precies?
“Wij helpen groeiende en innovatieve ondernemers wanneer zij hun financiering niet voor elkaar krijgen in de reguliere markt. Daarbij is wel de voorwaarde dat de onderneming toegevoegde waarde heeft voor Drenthe. En daarbij moet je niet alleen economisch of in werkgelegenheid denken. Het stimuleren van een Drenthe waarin iedereen kan meedoen, of een schoner Drenthe, heeft óók impact.”

Als iemand belt dan komen jullie meteen in actie?
“Ja, eigenlijk wel. Daarin zijn we natuurlijk veel flexibeler dan een bank. Een gesprek aangaan kan altijd. Iemand belt niet voor niets dus we vinden dat we snel moeten reageren. Uiteraard kijken we kritisch naar de plannen van een ondernemer. Het verdienmodel moet goed zijn en het plan moet ook echt haalbaar zijn.” 

En als dat goed is trekken jullie je portemonnee?
“Wij doen uitgebreid onderzoek en maken uiteindelijk een voorstel. Uiteraard beslissen wij het niet zelf, onze investeringscommissie kijkt mee en adviseert. Het blijft wel een risico voor ons hè. En wat hier nog veel meer in meespeelt, zijn de ondernemerscapaciteiten. Heeft deze ondernemer het in zich om dit tot een succes te maken? Dat kun je niet meten. Wel aanvoelen. Daarom is écht in gesprek gaan zo belangrijk. Als de ondernemer mij heeft overtuigd, is de grootste hobbel overwonnen.”

Wat voor soort ondernemers belt jullie? 
“Ondernemers uit alle branches, behalve de agrarische. Dat heeft met Europese regels te maken. Maar we komen dus hele diverse ondernemers tegen. Uit de zorg, de ICT, horeca, leisure en maakbedrijven. Een voorkeur voor een bepaalde branche heb ik niet. Wel ben ik gevoelig voor enthousiasme. Is iemand enórm enthousiast dan word ik dat vanzelf ook! En ik leer elke dag weer nieuwe dingen, hoe leuk is dat.”

Wat gebeurt er als er een samenwerking tot stand komt? 
Ten eerste hebben we het echt over maatwerk financieringen. De ene ondernemer heeft wat anders nodig dan de andere. We helpen met geld in de vorm van een lening of participatie, maar ook met kennis en contacten in ons netwerk. Alles om je verder te helpen. Wel belangrijk: we willen nooit een meerderheidsbelang. De ondernemer blijft ondernemer, anders halen we de ziel uit de onderneming. Na het starttraject zijn we niet zomaar verdwenen natuurlijk. We blijven aan de zijlijn staan zolang de samenwerking duurt. 

Hoeveel ondernemers hebben jullie al geholpen?
“Poeh, heel veel! In ieder geval meer dan 50. Maar we willen zo graag nog meer ondernemers helpen. Dus: ben of heb jij een midden- of kleinbedrijf? Met plannen om te groeien? En help je daar Drenthe verder mee? Bel gerust! Ik vertel je heel graag waar wij je mee kunnen helpen.”

Emmy Saimi – Roozeboom
Investment manager MKB Fonds Drenthe
06-46107413
saimi-roozeboom@mkbfondsdrenthe.nl

Doe de financieringscheck