Terugblik 2020 en vooruitblik 2021

Wat een jaar was het! 2020 stond voor ons, net als voor zoveel anderen, in het teken van Covid-19. Het had impact op de aanwas van nieuwe financieringsverzoeken. Maar natuurlijk ook op de bestaande samenwerkingen. Bij vrijwel alle ondernemingen zagen we een direct effect op de economische situatie. Of zien we invloed op termijn.

Losse schroeven

Bij sommige ondernemingen lag de omzet helemaal stil. Denk aan de horeca. Anderen kregen te maken met problemen bij de levering van voorraad of onderdelen. Veel nieuwe plannen en initiatieven zijn on hold gezet. Zelfs bij initiatieven waarbij de financieringsconstructie al geregeld leek. Alles op losse schroeven.

MKB Fonds Drenthe in tijden van Covid-19

We bleven en blijven nauw betrokken bij al ‘onze’ ondernemingen. We staan ze bij op alle mogelijke manieren: raad, advies, financierings- en liquiditeitsoplossingen. Gelukkig zien we ook ondernemingen die ondanks – of juist dankzij – deze nieuwe situatie enorm gegroeid zijn.

Naast het bijstaan van onze ondernemers, hebben we een rol gespeeld bij de COL. De Corona Overbruggingslening. Dit is een nationale regeling die via alle Ontwikkelingsmaatschappijen in Nederland op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Onze investmentmanagers hebben een grote bijdrage geleverd in de beoordeling van de Noordelijke aanvragen.

2021: vol energie

Uiteraard heeft Covid-19 zijn weerslag op de komende jaren. We verwachten een krimp op economische activiteit en werkgelegenheid. Liquiditeitsdruk bij ondernemers. Banken zullen nóg meer op de ratio’s sturen. Financierders worden meer terughoudend naar nieuwe klanten en er wordt er strak gestuurd op sectoren en levensfasen.

Kortom: onze rol als (risico)financier voor het Drentse MKB wordt alleen maar groter. Uiteraard staan we momenteel ruim 30 ondernemingen in portefeuille bij, waar werk is voor meer dan 400 fte. Maar natuurlijk zijn we er ook voor nieuwe ondernemingen. Zeker in deze tijd doen wij ons uiterste best te helpen!

Heb jij ook hulp nodig? Wij staan voor je klaar! Bel ons gerust en vrijblijvend voor advies of om even te sparren.

Doe de financieringscheck