In zee met MKB Fonds Drenthe…. hoe werkt dat?

Ben jij Drents ondernemer in een MKB-bedrijf? En heb je financiering nodig om je plannen waar te maken? Neem gerust contact op want wellicht kunnen wij je helpen!

Maar wat gebeurt er nou precies in zo’n proces? We leggen het je graag uit.

“In het allereerste, meestal telefonische, contact vragen we je al het hemd van het lijf”, vertelt Emmy. “We willen graag weten wat je precies doet, hoe ver je bent met je onderneming en of je een goed plan hebt voor de toekomst. Met een aantal vragen proberen we te achterhalen wat de volgende stap moet zijn. Weet je nog niet precies welke kant je op wilt? En heb je nog geen strak ondernemersplan? Dan zullen we je waarschijnlijk eerst doorverwijzen naar partners. Zoals Flinc, onderdeel van de NOM. Zij helpen je goed voorbereid bij financiers aan tafel te komen. Of Ik Ben Drents Ondernemer, een initiatief van de provincie Drenthe. Zij bieden Drentse ondernemers een helpende hand, in welke fase van het ondernemerschap je ook zit”.

Fysieke afspraak

De tweede stap is een fysieke afspraak. “We willen heel graag face to face met je in gesprek. Zo kunnen we zien wie je bent en wat je drijfveren zijn. We moeten inschatten of we het risico van financieren nemen, dus dan willen we je ook écht graag even leren kennen. We nemen je plan door en bespreken waar kansen en risico’s liggen. Een voorwaarde voor onze financiering, is dat er co-financiering is. Denk aan een lening van de bank, geld uit crowdfunding of een onderhandse lening. Heb je die al? Perfect! Heb je die nog niet? Dan helpen we je met zoeken. We hebben een enorm netwerk en een link is dus snel gemaakt”.

Bedrijfsbezoek

“Maar het blijft niet alleen bij deze gesprekken. Zowel Dave als ik gaan ook bij je op bedrijfsbezoek. We willen graag zién wat je doet. En met wie je dat doet. Hoe is de dynamiek in het team? Hoe werken jullie samen? Heb je de juiste mensen op de juiste plek? Heb je alle capaciteit die je nodig hebt om te groeien? Kortom; de gesprekken zijn best pittig. Maar het is voor een goed doel: we willen je écht verder helpen. En dat kan alleen als we weten waar je kansen liggen, maar óók waar verbetering nodig is. Dit kan confronterend zijn, maar helpt je wel te groeien. Hiernaast delen we ook vrij snel onze zienswijze met je voor een eventuele financiering. Dit doen we met een ‘Letter of Intent’, zodat helder is wat je van ons kunt verwachten.”

Financieringsvoorstel en investeringscommissie

“Hebben we genoeg informatie en een goed gevoel over jouw onderneming en plannen? Dan schrijven we een financieringsvoorstel. Wanneer we dat precies doen hangt af van het hele voortraject. Het kan 6 weken tot soms wel een jaar duren, afhankelijk van wat er nog door jou moet gebeuren aan voorbereiding. In het voorstel nemen we het bedrag, de voorwaarden en de te behalen milestones op. En uiteraard staan wij daarna 100% achter het plan, we hebben immers niet voor niets zo intensief contact gehad! Het voorstel verdedigen wij tegenover de investeringscommissie. Het kan zijn dat er nog een aantal op- en aanmerkingen komen waar we in de plannen of voorwaarden iets mee moeten. Wanneer de investeringscommissie groen licht geeft, krijg jij werkelijk het geld overgeschreven.”

Kaart Drenthe maart 2022

We blijven betrokken

“Of we daarna nog betrokken blijven? Jazeker, tot en met de laatste cent! Onze leningen lopen maximaal 6 tot 7 jaar en we blijven graag met je meekijken. Zeker omdat de lening is opgedeeld in tranches en je de tussentijdse milestones moet behalen. Maar ook omdat we gewoon echt betrokken zijn. Heb je tussendoor hulp nodig of loop je ergens tegenaan? Neem dan ook gerust contact op, we kennen vast mensen die je weer verder kunnen helpen!”

Op zoek naar financiering?

Als MKB Fonds Drenthe ondersteunen wij jouw kansrijke initiatieven met maatwerk financieringen en kredieten, gericht op de groei en innovatie van je bedrijf. Neem gerust contact op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen!

Doe de financieringscheck